sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Uusi taito

Hankin mielelläni uusia kädentaitoja. Uusin aluevaltaus on lamppuhelmien valmistus. Puuha on todella terapeuttista, niinkuin taitaa kaikki tarkkuutta vaativa käsillä tekeminen olla. Mihinkään muuhun, kuin helmen tekoon, ei sinä aikana ajatus karkaa. Kuuma puhalluslamppu ja sula lasitanko kun kummasti vievät huomion. Kovin yksinkertaisena en ko. taitoa pidä, vaatii tiettyä keskittymistä puikon pyörittämiseen ja sulan lasin hallintaan, mutta voi pojat miten kivaa hommaa.
Puhalluslamppu toimii nestekaasulla ja liekki on todella kuuma. Lasitanko asetellaan liekkiin hiljaa totutellen ja aletaan pyörittäen sulattaa. Kun lasi on punahehkuinen ja sula, liekkiin laitetaan metallipuikko, joka on kastettu irrotus aineeseen. Pikkuhiljaa sulaa lasia kerätään metallipuikon ympärille. Puikkoa pitää pyörittää tasaisesti ja siihen lasin päälle voi lisätä koristeita ohuista lasipuikoista. Kun ollaan tyytyväisiä muotoon ja koristeluun helmi siirretään kuumaan uuniin, noin 560 asteeseen josta se jäähdytetään hitaasti.


Kuvassa ensimmäisiä kokeiluja. Olo oli kuin fantasia maailmassa kun pääsi valitsemaan ihanan värisistä lasitangoista. Värihullulle kuin taivas. Tankoja on läpinäkyviä ja valoa läpi päästämättömiä. Yhdistelmiä on satoja. Oikeassa olette, olen mennyttä naista. Varasimme jo ystävän kanssa uuden yksityisen opetussession. Ja puhallusvekotin on myös hankinnassa. Nyt pitää vain perustella Ukko kullalle miksi välttämättä tarvitsee tuota vekotinta. Pitäähän ihmisellä tietysti jotain harrastuksia olla, eikös vain.

5 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Lasista syntyy kaunista jälkeä, mutta taitoa ja tekniikan osaamista se vatii. On antoisaa puuhaa, ja valmis teos palkitsee välittömästi. Ominkäsin tehdylle osaa varmasti antaa arvoa.

tiiu kirjoitti...

Minä olen aivan retkussa helmen tekoon. Usein käytän tekniikkaa joka vaatii useita värjäyskertoja ja tulosta syntyy tosi hitaasti. Lasihelmet tulevat uunista ulos melko nopeasti.

Lasineito kirjoitti...

Otan osaa suruusi läheisesi pois menosta.

Wau...helmien teko kuullostaa mielenkiintoiselta. Tuota en ole koskaan kokeillut vaikka muuten olen kyllä lasin kanssa ahkeroinnut.

Kivoja ja haastavia hetkiä helmien parissa lasi on ihan materiaali.

tiiu kirjoitti...

Kiitos
Olen käynyt katselemassa blogiasi, mukavia juttuja. Varsinkin Tilda jutut kiehtovat.
Lasihelmien tekoa ajattelin jatkaa, se kuuluu sarjaa harjoittele, harjoittele. Täydellisen helmen metsästys on kivaa.

magi kirjoitti...

Kaikenlaista on tullut kokeiltua mutta että lasi....Wau!