torstai 3. tammikuuta 2008

Elintarvikevärien ihmeellinen maailma


Elintarvikeväreillä kokeilut on kuivuneet ja kuvattu. Yllä vihreällä elintarvikevärillä värjättyä kampavillaa. Etikkaliemessä lilluttelin ensin ja sitten lämpimään väriveteen ja kuumennus. Rauhassa saivat langat saivat jäähtyä ja vesi muuttua kirkkaaksi. Väriä oli kuten näette tosi reilusti. En ehkä ole ko. värjäyksen ylin ystävä, helppoudesta huolimatta. Johtuen ehkäpä kokeilun luonteesta en oikein päässyt värjäyksen makuun, liian nopeaa ja helppoa. Väri sinänsä oli ihan kiva, lanka huuhtelun ja kuivauksen jälkeen miellyttävän tuntuista.

Toiseen kuvaan pääsivät edellinen vihreä lanka sekä alkuperäisesti roosa seitsemän veljestä lanka. Tein noin 20 gramman pieniä vyyhtejä. Muuten samat toimet kuin edellä mutta kaatelin eri liemiä vähän sinne tänne. Väreinä sininen ja vihreä. Ja taas todella väripitoiset liemet.


Jos haluaa värjäillä omassa koti keittiössä elintarvikevärit ovat mukava ja helppo tapa värjätä. Hajutkaan eivät häirinneet. Olen joskus käyttänyt kool aid mehujauheita, haju on ollut todella kamala. Värit sinänsä aivan kivoja. Haju ja värjäystulos vaan ovat laittaneet miettimään, millainen on mehuja juoneen sisäelimien väri.
Hain postista tänään väripaketin. Muutama väripussi, alunaa, viinikiveä ja rautavihtrilliä. Padat kiehumaan pikapuoliin ja puretus pois alta. Sormet syyhyävät liemien keittoon pääsyä. Kahviliemen laitan tänään tekeentymään sekä sipulinkuoret. Teellä värjäämistäkin olen miettinyt, aikaisemmin olen enkelinukkien ihon kangasta värjännyt teellä ja ollut todella tyytyväinen. Tulee aivan noita-akka olo kaikista liemien suunnittelusta. Pikku ukko jo sanoi minua katseltuaan, vihreällä värjäyksen jälkeen, " äiti, sinulla on avaruusolion kynnet"

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivalta nuo langat näyttävät:) Enpä itse ole elintarvikeväreillä vielä kokeillut, jotenkin ne eivät ole vain sytyttäneet, vaikka noissa blogeissa niitäkin on paljon käytetty.
Kerran pääsi kahvipaketti vanhaksi, sillä tuli ihan kivan ruskeaa.

tiiu kirjoitti...

Luulen, että itse olen myös "oikeiden" värien kannalla. Ammatillisesti olen enemmän reaktiivi värien puolesta puhuja tai juuri kasvivärien. Jos haluaa kokeilla pieniä eriä kotona niin silloin ehdottomasti elintarvike värit.

Hanne kirjoitti...

En kauheasti värjäyksestä ymmärrä, mutta oletko koskaan kokeillut värjätä kasviväreillä? Olen nähnyt sellaisia töitä ja värit ovat todella kauniita, luonnollisia.

tiiu kirjoitti...

Tilasin juuri hennaa, punapuuta ym. ja seuraava kokeilu on kasvivärikokeilu. Sipulit ja vastaavat saavat korvata tuoreet kasvit ennen kesää. Itse olen myös luonnollisemman värin kannalla.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo elintarvikevärit sopivat tosi hyvin tuollaisiin roiskimisiin ja pätkävärjäyksiin, tai kun jokin lanka on 'kammotus' niin sävyä voi helposti tökkiä parempaan suuntaan :D
Kivoja läikkiä olet saanut aikaan, eikö noista tulisi vaikka hauskat lapaset tai huivi?

tiiu kirjoitti...

Esikoinen on tilannut tumput, voipi olla, että pätkäilty lanka muuttuu herralle oman värisiksi lapasiksi. En vain ole perus tumppuja tehnyt vuosiin joten onneksi on oikein ohjeitakin.