lauantai 31. toukokuuta 2008

Kesälaitumille

Joinakin aamuina on tavallista vaikeampi orjentoitua perhe elämään. Minua väsytti aivan sairaasti herätyskellon soidessa. Sain itseni kahvin keittoon pienellä kannustus puheella. Aivot eivät kyllä lähteneet käyntiin, ruumis vain liikkui. Pikku ukko tuntui olevan yhtä pyörryksissä, pyysi minua herättämään kun kello on kuusi, herätys oli puoli kahdeksalta. Keskimmäinen oli pukenut juhlavaatteet jo puoli kuusi, oikeasti. Esikoinen makoili sohvalla peitteen alla, nudistina tietysti.
Kahvipöytä keskustelu meni upeasti hilseen ylitse. Keskimmäinen halusi kertoa avaruus-ja aikamatkailusta. Teleportin kohdalla ajatukset pomppivat muihin asioihin, vaikka yritin näyttää siltä, että tiedän mistä puhutaan. Ukko kulta oli keskittynyt teräväpiirto television etuihin ja sisäisiin digibokseihin????? Joskus eläminen neljän miespuolisen kanssa kasaa huusolliin sellaisen määrän testosteronia, ettei tällainen naisihminen tahdo kirkumatta kestää.
No, tärkein on tehty, lapset puettu ja noutamassa todistuksiaan. Äippä kirmaa kuumaan suihkuun ja etsii itselleen juhlatamineet. Kohta juhlitaan ylioppilasta.
Ai niin, arvatkaa mitä opet saivat kesämuistamiseksi. Termarit tietysti!

perjantai 30. toukokuuta 2008

Ihmeitä



Ihmeitä ihastelin aamupäivällä. Olin palaverissä ja sen jälkeen tutustuimme kivikauden kylään. Valtavan asiantunteva opastus johdatteli meidät tutustumaan kivikauden elämään. Pyyntitavat ja ansat tulivat tutuiksi. Useita erilaisia asumuksia kävimme lävitse. Käsityöläistä ihastuttivat erilaiset työtekniikat. Materiaalien kauneus pysäytti, tuohi oli niin kaunista. Tuohesta tehty asumus oli niin hieno ettei muuta voinut kuin ihmetellä. Kyllä täällä asuneet ovat olleet taitavia jo kivikaudesta alkaen. Ylemmässä kuvassa on erään asumuksen ovi, toisessa tuohiseinää. Yksi kesäloma retkikohde löytyi.
Kesäpäivä on kauneimmillaan. Heti kun saan jälkikasvun ruokittua, ajattelin paeta meteliä pihalle. Eilen illalla istuttelin ruusupapuja sekä hajuherneitä. Toki siemenet päätyivät vielä taimipotteihin esikasvatukseen. Kukkapenkin pohjat kaipaavat huomiota ja huomenna en ehdi suvivirsi kiireiltä. Poikaset käyvät hakemassa todistukset ja kirkossa. Lasten kotiuduttua kiiruhdamme juhlimaan Ukko kullan veljenpojan lakkiaisia.
Meinasi unohtua, toissa aamuyönä tuli prinsessa sukuun. Serkkuni perhe sai pienen tytön, kahden isomman siskon iloksi. Ihanaa saada mukavia uutisia. Täytyykin käyttää päätään pienen lahjan suunnitteluun. Mukavaa viikonloppua kaikille.
Nyt on mentävä pelastamaan hämähäkki, esikoinen bongasi juuri raukan keittiön lattialla. Huuto on sellainen, että hämis raukka saa sydänkohtauksen.

torstai 29. toukokuuta 2008

Torstai päivän piristys


Aamun palaverin jälkeen käväisin kaupassa. Ruokakaupan oven vieressä on ihana, ystäväni pitämä, kukkakauppa. Ajattelin hetken mielijohteesta hakea pienen kimpun keittiön pöytään. Katsellessani kukkia, huomasin perimmäisessä nurkassa muutaman pionin kukan. Oman näköinen kimppu oli sidotettava. Ihanat tummat kukat saivat minut todella hyvälle mielelle. Niinkin ikävä puuha, kuin siivoaminen tuntuu mukavalta, kun voi ohi mennessään vilkaista ihanaa kimppua.
Eilen palauduin myöhään kotiin. Ensin nautin illalla upeasta teatteri esityksestä. Kalevalainen musiikki ja lausunta jäivät kaikumaan alitajuntaan. Esityksen jälkeen tapasin kollegoja ja nautin heidän seurassaan iltapalan sekä kuuntelin lasten ohjauksen niksejä. Oikein virkistävä ilta. Kotiin ajelin hiljaisuuden vallassa, ihaillen alkukesän vaalean vihreää. Tien lähelle oli laskeutunut lepäämään kaksi joutsenta. Pitkähkössä heinikossa ne olivat ylimaallisen kauniita. Ehkäpä luonto kertoo jotain minulle, näen usein joutsenia yksin ajaessani.
Ulkona pörrää kesän ensimmäisen ruohonleikkuun ääni. Jälkikasvu pelaa jalkapalloa ja pitää omaa mekkalaansa. Huomenna on edessä kivikauden kylä ja uudet tuulet. Tänään ehtii vielä juoda kahvit auringossa.

keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Pakkasyön jälkeen

Yöllä oli taas hyytävän kylmä, onneksi kasvihuoneessa tuhoa ei syntynyt. Tämä päivä menee taas tiiviisti työn touhussa. Puhelin on tärkein työkalu tänään. Täytyy sopia aikatauluja, houkutella myyjiä tapahtumaan, etsiä yövartijoita, tehdä hivenen laskutusta ja päivittää kalenteri. Muutaman messu varauksenkin aika on käsillä. Huomenna on aamulla palaveri ja työhuoneella oloa. Perjantaina hankkeeseen liittyen menen tapaamiseen ja tutustumaan kivikauden kylään, esinekulttuuria sekin. Tänään on kyllä hauskaakin tiedossa, Illalla menen kutsuttuna pieneen kirkonkylään, jossa esitetään koko koulun voimin Kalevala näytelmä, mahtava voiman ponnistus.Ilta jatkuu pienen tapaamisen ja iltapalan merkeissä. Työhön liittyvää on tämäkin vaikka vapaamuotoisempaa.
Remontin keskellä Simo seikkailee ja elää omaa elämäänsä. Eilen illalla löysin Simon olohuoneen lattialta kaukosäädin vieressään ja aamulla Simo oli keittiössä aamupalalla. Kuopus tuntuu avustavan Simoa kiitettävästi. Sain seuraa blogitukseen, Simo katselee nyt konetta.
Meillä on jännitystä ilmassa. Serkkuni perhe on saamassa uuden jäsenen näinä päivinä. Kolmen lapsen äitinä elän mukana, heillekin tulokas on kolmas. Odottelen viestiä silmät kännykässä, vähän jännittää. Ajatukset ovat tulokkaan äidissä, toivon kaiken menevän hyvin. Hetki kerrallaan.

tiistai 27. toukokuuta 2008

Simo ja termarit



Ukko kulta ei lähde enää halpa kauppoihin kanssani, tulee kuulemma liian kalliiksi. Ei ollut uskoa silmiään kun ilmestyin hyllyjen välistä termospullot sylissäni ja esittelin saaliin. Kiinalaisia termareita minulla on ollut kovassa käytössä kaksi, vihreä ja punainen. Löysin aivan ihania uusia värejä ja kokoja. Pieni vihreä tulee kurssi käyttöön. Täydellinen open oma. Ukko kulta halusi kyllä vähän perusteluja miksi tarvitsen neljä uutta termaria. Sain vakuutettua.
Simo sorsa oli sitten jo vähän vaikeammin perusteltava tarpeellinen asia. Pitäähän ihmisellä kotieläin olla. Musta sorsa on sitä paitsi yksilöllinen, edullinen, vähän hoitoa vaativa. Minulla kun on se eläinallergia, minkä takia jouduimme kissoista luopumaan, verta vuotavin sydämin. Heltyi ja ymmärsi. Pakkohan jokaisella on olla vähintään yksi musta Simo. Minulla on sorsan lisäksi jotain, jota en vaihda.

maanantai 26. toukokuuta 2008

Keittiön nupit

Olen aika päivää sitten päättänyt keittiön nupien mallin. Kävin kaupungissa ja poikkesin Indiskassa. Koko keittiö on muuten aika suoraviivainen. Valkoiset ovet, rosteriuunit ym. ruusunupit eivät ehkäpä ole kaikkien helpoin valinta keittiöön. Minä vain pidän kontrastista onpa se värissä, tekstuurissa tai muodossa.
 
Posted by Picasa

sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Aurinko paistaa sittenkin

Aurinko on lämmittänyt ja hellinyt meitä koko päivän. Nudistit ovat ajaneet mönkkäreillä edes takaisin, meillä eivät estot vaivaa. Kasvihuoneeseen raijaamani taimet on pitänyt kastella aamulla ja illalla menen vielä uudestaan. Oikea hiekkaan varpaiden upottamis ilma. Hiekkaan sain tuntumaan pestessäni pikku nudistien korvia, sillä määrällä hiekkaa olisi hiekoittanut koko pihan.

Maali on kuivunut loistavasti sisäkatossa. Huonekaluja olemme siirrelleet edes takaisin ja kaikki näyttää erilaiselta. Luulin, että minulla on kaikki suunnitelmat sisustuksen suhteen pulkassa mutta asioiden uudelleen arviointi taitaa olla paikallaan. Verhoja koskevan päätöksen kuitenkin pidän, meille ei tule verhoja. Tilanjakajat ja matot saavat käydä tekstiileistä. Tekstiilien luonne täytyy vain harkita nyt tarkkaan. Väri maailma on myös valittu ja pitää. Valkoinen, harmaa sekä keittiössä verson vihreää tehosteena. Olohuoneen tehosteväriä mietin vielä, liilan tai tummansinisen välillä. Haluaisin kiurujen yö tapetin yhtenä vuotana valkoisen kirjahyllyn viereen.

Jukra, kuinka kivaa. Minulla on paljon käsityöläisiä tuttuina ja myös heiltä voisi etsiä yksilöllisiä sisustustuotteita. Taidan mennä mittailemaan ja laittamaan jotakin taas paperille.

lauantai 24. toukokuuta 2008

Kehvatsu

Ukko kulta vetää hirsiä töissä vietetyn yön jälkeen, jälleen kerran kiittelen hänen unen lahjojaan. Jälkikasvu on hätistelty ulos mölytason nousun jälkimainingeissa. Meillä asuu tosissaan nudisteja, Esikoinen kietoi Ikea käärmeen lanteilleen ja hävisi lähimetsään. Pikku ukko on pukeutunut kumisaappaisiin, sehän riittää kun on kymmenen astetta lämmintä. Keskimmäinen on sitten vastaavasti pukeutunut kaikkiin vaatteisiin mitä omistaa, kompensoi ilmeisesti muiden pukeutumista.
Itse yritän kuorsauksen ja ulkoa kuuluvien kiljahdusten välissä, tehdä kotitöitä ja järjestää päätä. Näyttelytyöt painavat päälle. Ajatuksia on, mutta niin paljon, etten tunnu saavan mitään tolkkua ajatuksiin. Tiskaaminen varmaan auttaa, yök. Vaihtoehtona voisi olla grillin kaivaminen esiin ja aterian nauttiminen pahvilautasilta. Sen jälkeen voisi lämmittää saunan ja kutitella jälkikasvua sekä vähän Ukko kultaa. Arvatkaa kumman valitsen.
Tässä käy todennäköisesti niin, että herään aamuyöllä, aivan vapaaehtoisesti. Aamut ovat parasta työnteko aikaa. Keitän kupin kahvia, kaivan kankaita, järjestelen värejä ja piirrän. Tilannekatsaus seuraa.

Arkiset kasvit

Kummasti arkinen varjoputki muuttuu värikikkailujen ansiosta. Kuvien muuntelu antaa inspiraatiota erillaisten kuvioiden siirtelyyn kankaalle. Aurinkovärjäyksen kultaaika alkoi, erillaisia lehtiä ja muotoja suorastaan pursuaa ympärillä. Silmät auki ulos vain.
Posted by Picasa

perjantai 23. toukokuuta 2008

Kevät juhla

Eilen illalla lauloin hartaana muiden mukana suvivirren. Virsi on tuttu jo lapsuuden koulujen päättäjäisistä ja haikeina me juhlaan osallistuneet aikuiset sitä veisasimme, lasten riemukkaiden äänien tukena.
Lapseni käyvät kyläkoulua, kohtuullisen elinkelpoista, jos näinä päivinä niin uskaltaa sanoa. Pienen koulun kauneus tulee esiin näissä yhteisissä juhlissa. Tervehdimme opettajia tuttuina. Lasten tovereiden vanhempia oli hauska nähdä ja vaihtaa kuulumisia. Tervehdin kädentaitoryhmieni osallistujia, aikuisia ja lapsia. Osa ihmisistä kyseli jo syksyn kurssien aikatauluja. Oli yhteisöllinen ja turvallinen olla.
Sitten se pääasia, ohjelma. Tänä vuonna oli ohjelman kokoaminen onnistunut poikkeuksellisen upeasti. Ykkösten ja kakkosten runoratsut kirmasivat lavalle ja yleisö oli myyty. Itse valmistetut keppihevoset ravasivat niin, ettei osa meinannut lavalla pysyä. Reippaasti runot kajautettiin laukan lomassa. Keskimmäisen hepan tunnistimme isän kokoa 49 ,vihreäksi villasukaksi josta luovuttiin kevät talvella. Ylpeinä seurasimme lapsemme hevosen käsittely taitoja. Äiti itki, haikeudesta ja ylpeydestä.
Nelosten mustan kissan tango oli tanssiesitys vailla vertaa. Vasta loppunut Tanssii tähtien kanssa ei yltänyt sellaiseen tunteiden liikutukseen kuin eilinen tango. Salillinen vanhempia nauroi ja itki suurta tunnetta. Vakavat kissamme tangosivat sydämen kyllyydestä. Hattupäiset vakavat kissa herrat johdattivat daaminsa sellaiseen tunteeseen, että sitä olisi katsellut koko illan. Ja äiti itki, eikä siellä ollut edes biologisia mukana.
Kolmosten puujalka vitsit naurattivat. Esikoinen yllätti isän ja äidin, reippaasti ja eläytyen kajahtivat vuorosanat salin peränurkkaan. Palkintona aitoa naurua. Ja taas äiti itki. Voi, että kun minulla on etevä poika.
Vitosten hölmöläistarina upposi yleisöön kuin lämmin veitsi voihin. Naurun jälkeen siirryimme iloisiin ja haikeisiin tunnelmiin. Kutoset heittivät muisteloillaan jäähyväiset. He siirtyvät yläasteelle, keskustaan. Kutosten esitys herätti taas tunteen siitä, kuinka pian nuo lapsoset siirtyvät elämässä eteenpäin. Ja äiti itki.
Tuollaiset eilisillat kantavat kauan. Lapset olivat aidosti ylpeitä onnistumisestaan, me vanhemmat vielä ylpeämpiä. Peipon pesää laulaessamme olimme onnellisia ja huolettomia, kaukana kavala maailma. Hyvä niin. Arvasitte, äiti itki, onnesta.
Leppoisaa viikonlopun alkua, huomatkaa ne pienet asiat. Halit , pusut ja lämpimät pullat.

tiistai 20. toukokuuta 2008

Voiko tämä olla totta

Aamulehteä hakiessani ei nenä jäätynytkään, jotenkin tuntui kuin ilma olisi kääntynyt lempeämpään asentoon. Lämmintä ei ole vieläkään muttei myöskään jäätävää. Narsissit aloittavat kukintaansa ja esikot nostavat päänsä. Lehden haku tuntui suorastaan ylellisyydeltä. Talvella kun tuuli puhaltaa peltojen yli, asia ei ole todellakaan niin ihanaa, silloin muutama kymmenen metriä on tosi kärsimystä. Nyt saa lempeä kevät tuuli puhaltaa ja levittää lämpöä.
Aamun työt alkoivat pyykinpesulla, ruuan laitolla uuniin ja tiskikoneen tyhjennyksellä sekä täytöllä. Nyt välissä otin kupin kahvia ja kirjoittelen teille. Seuraava työ on kaavan vääntäminen A-linjaiseen tunikaan. Teen tunikaa ohuesta pellavasta sekä paksusta. Tunika saa kankaaseen aplikoituja kuvioita, siveltimellä maalattuja kohtia ja kirjontaa langalla. Oma koeversio tulee kierrätyskankaasta, vanha pellava pöytäliina saa uuden ehomman elämän. Parasta on se, että minä saan pakollisen koeversion lisäksi vaatteen poikien torstain kevätjuhlaa. Tämä aika tuntuu suhahtavan vauhdilla, poikien koulun loppuun on enää kaksi viikkoa. Sitten kirmaavat lapset loma puuhiin.
Esikoisen synttärijuhlat alkavat olla käsillä, juhla kuume nousee. Esikoinen esittelee milloin mitäkin suunnitelmia. Äitiä vähän hirvittää mitä keksitään tänä vuonna. Onneksi vielä tähän asti hommassa on säilynyt joku järki. Äitiä ja isää juhlat työllistävät kaksi viikonloppua, toisena kaverisynttärit ja toisena sukulaiset. Meilläpä leivotaan sitten koko talven edestä.

maanantai 19. toukokuuta 2008

Erilaiset luontokokemukset

Turkoosin talon lähiympäristössä voit bongata hivenen erilaisia tinttejä. Kyseinen jalokivitiainen aiheuttaa muissa lähimetsän asukeissa hämmennystä. Turkoosin talon asukkaat sen sijaan tervehtivät peikossa asuvaa tinttiä huvittuneina.

Halla ei myöskään ole purrut punaposkisia pallomarjoja. Vähään tyytyväiset marjat suorastaan pursuilevat Turkoosin talon lähistöllä, meillä tapaa myös pallomarjojen harvinaisemmat muodot, sinimarjan ja valkomarjan. Emännällä on parin päivän marjasavotta käynnissä.

sunnuntai 18. toukokuuta 2008

Tuunaa pöytäsi

Olen yksilöllisten sisustusratkaisujen puolesta puhuja. Saat helposti uudistettua oman näköisen olohuoneen pöydän, verhoilemalla pöytälevyn kankaalla. Oma pöytäni on verhoiltu aurinkovärjätyllä kankaalla. Kangas on nidottu tiiviisti levyyn ja kiinnitetty jalkoihin ruuveilla. Vuolaa, vaihdat pöydän tyyliä niin usein kun haluat. Kankaan käyttöikää voit lisätä lasilla, jonka asetat pöydän pinnalle kankaan päälle.

Sinivihreä kangas on syksyn värjäilyn tulos. Kasvit on poistettu kesken kuivumisen tarkoituksella, heinämäisen ja utuisen sävyn aikaan saamiseksi.
Perjantain matka oli oikein kiva ja virkistävä, laatuaikaa Ukko kullan kanssa. Lauantai meni kuitenkin toipuessa pitkästä ajomatkasta. Sää on ollut täällä uskomattoman masentava. Onneksemme perhetuttu ilahdutti meitä vierailullaan tänään. Pöydän ympärillä iloinen joukko nautti kuumaa kanakeittoa ja tuoretta, lämmintä leipää. Vähän vatsoja lepuutettuamme paistoimme vielä yhdessä vohveleita. Täydellinen sunnuntai, toivottavasti teillä on ollut yhtä ihana päivä. Nyt murha kirjan kanssa petiin, niin huomenna jaksaa painaa taas töitä.

torstai 15. toukokuuta 2008

Kikkarapää

Vanhuus ei tule yksin. Aamu on mennyt kampaajan tuolissa, kiharapää on todellisuutta. Olo oli ihanan hemmoteltu ja naisellinen kun astuin ulos raekuuroon. Kenkäkaupan ohitse livahtaessani, päädyn kääntymään kannoillani takaisin. Ihanat pyöreäkärkiset, vanhahtavat kengät löytyivät. Ajattelin jo hivenen kevyempiä hameen helmoja kenkien yläpuolelle, onkohan kevät sekoittanut pääni.
Huomenna kuluu koko päivä Helsingissä. Tukkumatka sekä yhdistetty huvittelumatka houkuttelee jo. Aamuherätys vain ei kiehdo. Klo kuusi starttaa auto kohti etelää, vieläköhän ehtisi ommella mekon.

keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Tietyt värit

Värjäsin kankaita, tilauksessa oli ruskean sävyjä. No, tulihan niitäkin. Yläkuvasta huomaatte " vahingossa" tuli myös fuksian väristä pellavaa. Ylimmäinen valkoinen on konevanutettua merinovillakangasta, aivan ihanan ohutta huopumisesta huolimatta.

Petunian kukissa on sävy jonka värjäisin heti, jos osaisin jäljitellä sitä. Kukat ovat kuin samettia ja uskomattoman syvän sävyiset.

Ilta kuluu hanke palaverissa. Lähdemme keraamikko ystäväni kanssa yhteiskyydillä. Määränpää on ihana, vanhassa keltaisessa talossa sijaitseva, kädentaitomyymälä pienellä paikkakunnalla. Tapaamme kymmenkunta kädentaitajaa, odotan innolla. Hankkeen esittely paikkakunnan museolla oli jo niin innostava, että nyt kun pääsemme asiaan luulen olevani taas energiaa täynnä.

tiistai 13. toukokuuta 2008

Toiveajattelua

Ostin lauantaina muutaman kesäkukan, kesäkukkia sain myös kurssien päättyessä oppilailtani. Tänään katsellessa sivuttain vihmovaa räntäsadetta totesin olleeni melkoinen optimisti. Tällä korkeudella kesäkukat voi istuttaa yleensä kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen, muualle kuin kasvihuoneeseen, kuitenkin huomasin raahaavani itsepäisesti kukkia kotiin. Toivossa on hyvä elää.

Rakastan värien lisäksi muotoja, kauniit arkiset esineet ilahduttavat. Alla oleva lankakerän ja saksien säilytin oli pakko hankkia, Ukko kulta kyllä hymähtelee noille "pakoille". Itseäni sykähdyttää leikata kaunista luonnonläheistä narua ihanilla saksilla. Saan siitä arjen luksusta, keittiösakset ja muovinaru ei ilahduta samalla tavalla.

Saksien muoto oli syy miksi sorruin. Ihanan isot sormen kolot ja lyhyet terät. Materiaalikin oli plussaa.

Tämä viikko sisältää työn lisäksi muutaman todella mukavan asian. Torstaina kampaajan käsittely saa minut tuntemaan itseni uudeksi ihmiseksi. Perjantaina menemme päiväksi yhdistetylle työ-huvimatkalle Ukko kullan kanssa. Pojat ovat päivän koulussa ja mummolassa. Äiti ja isä hurauttavat Helsinkiin päiväksi. Tarkoitus olisi etsiä sisustusasioita, vastamaalattuun kotiin. Joku voisi tietysti muistutella ettei valkoinen nahkasohva ole kaikista käytännöllisin lapsiperheeseen. Vikana on se, että olen jo mitannut huoneen kulman ja se ihana kulmasohva valkoisena, välkkyy verkkokalvoilla koko ajan.

sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Ihanaa äitien päivää

Olen herännyt kahvin tuoksuun, suukkoihin, itsetehtyihin kortteihin ja lahjoihin. Enempää en voi toivoa. Lapsen kortissa luki Ihana, Iloinen, Turvallinen ja Älykäs. Jos olisin edes se turvallinen, silloin tietäisin onnistuneeni kaikkine vikoineni. Turvallinen lapsuus.

Auringon lämmittämää äitien päivää kaikille

perjantai 9. toukokuuta 2008

Viikonloppu

Tämä ei voi olla totta, aika suorastaan kiitää. Vastahan oli lauantai ja nyt ollaan jo perjantaissa.
Kevät tuo mukanaan sosiaalista kanssakäymistä, vaihteeksi ystävien ja sukulaisten kanssa. Tänään käymme Veli veikeän luona kylässä, koko talvena emme ole "ehtineet", vihdoinkin. Odotamme mukavaa iltaa innoissamme. Huomenna ystävän pikkuinen täyttää vuoden, niin se aika kulkee. Sunnuntaina kierrämme tutun kierroksen, minun äitini, Ukko kullan äiti ja mummoni saavat meidät kylään. Vähän haikealla mielin olemme valmistautuneet äitienpäivään, miettien montako vuotta saamme kierroksen tehdä. Isänpäivä kierroksesta kun on yksi paikka vaihtunut haudalla käyntiin. Ikävä käy myös mielessä, tänä äitien päivänä pappa ei tuo minulle kauppa reissullaan ruukkuruusua. Niin elämä kulkee uusia uomia. Juhlitaan kuitenkin kaikkia äitejä tänäkin vuonna hyvillä mielin.
Kevät tuo mukanaan myös muita juhlia. Ukko kullan veljenpojan ylioppilasjuhlat aloittavat juhlakauden, kummilapsen rippijuhlat jatkavat suoraan serkun häihin. Se tarkoittaa sukulaisten ja ystävien iloisia kohtaamisia sekä arjen aherruksen unohtamista. Se tarkoittaa myös sitä, että joku rouvashenkilö yrittää löytää oman tyylisiään juhlatamineita. Hiki nousee pintaan jo valmiiksi. Rakastan tosin vaatteiden hankintaa, kengät ja laukut jopa innostavat. Ongelma on yksilöllisyys, haluan oman näköisen, laadukkaan ja jonkun jujun sisältävän vaatteen. Pienellä paikkakunnalla noiden asioiden saaminen on vähän vaikeaa. Voipi olla, että päädyn itse värjättyyn ja tehtyyn vaatteeseen, eipä ole muilla.

torstai 8. toukokuuta 2008

Nenä jäässä

Ilmat ovat muuttuneet niin nopeaa tahtia etten perässä pysy, voivathan ne ajatuksetkin olla vähän muualla. Nyt kuitenkin kävi niin , että toissa aamuna heräsin nenänpää huurassa. Illalla oli ihanan lämmin ja avasin makuuhuoneen ikkunan ja laitoin patterin pois päältä, vakituiset kesän aloittajaiset. Aamulla kärsin sitten peiton ulkopuolella olevien ruumiinosien jäätymisestä, hyvin kyllä nukutti. Ikkuna on siis pysynyt kiinni. Ihme, ettei Ukko kultakaan mitään huomannut, saattaa kyllä olla jatkuvalla remontoinnilla osuutta asiaan.
Uusi multakuorma tuli pihalle. Kiinanlaikkuköynöksen löysin taimimyymälästä ja olin ikionnellinen. Vähän on tietysti riskaapeliä laittaa sitä meidän kasvuvyöhykkeelle mutta Turkoosi talo on niin suojaisella paikalla, että muutkin arat kasvit menevät täällä. Huomaatte varmaan pihahöynähdyksen hönkäisyt, jotka vain pahenevat.
Ukko kullan kanssa kävimme kaiken muun lisäksi hakemassa sisämaaleja. Olemme asuneet tässä mökissä yli kymmenen vuotta ja on aika maalata sisältä ja vähän kohentaa muitakin paikkoja. Katot ja seinät valkoiseksi, harmaata mausteeksi. Älkää säikähtäkö, makuuhuoneen turkoosiin seinään ei kosketa, saisin varmaan paleltumien lisäksi kouristuskohtauksen jos en illalla voisi silmäillä turkooseja seiniä. Keittiön päivittämisen aloitimme jo viime kesänä ja nyt menemme olohuoneeseen ja eteiseen. Ukko kulta maalasi pohjamaalilla jo eteisen katon ja seinät.Voi kunka ihanan puhdasta sekä valoisaa tuli ja vielä paranee.
Töitä yritän väkertää joka välissä , pää pursuaa kesän töitä. Joku ehdotti listaa, johon voisi vetää yli kaikki tehdyt työt. Saattaa olla tarpeellinen ja käyttöön otettava idea. Työn lisäksi on mukava matka tiedossa kesäkuussa, meikä tyttö lähtee käsityöläisten kanssa kahdeksi päiväksi Turkuun ja Fiskarsiin, jee... Mieli kevenee kun mietin mitä kaikkea mukavaa saan katsella ja kosketella.

sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Pihapuuhat

Traktori pyörii pihassa tasoittaen etupihaa. Multakuorman pitäisi tulla alkuviikosta. Ilma suosii pihapuuhia. Piipahdan Ukko kullan avuksi mitä omilta töiltäni ehdin, sormet syyhyävät multahommiin. Pieni sade ei tekisi pahaa työinnon kannalta. Huomen aamuna vien tilaustyön asiakkaalle. Puoleltapäivin on kokous ja illalla vielä lasten kädentaitokerho viimeisen kerran. Minua vain huvittaisi koulia taimia ja suunnitella penkkejä..

torstai 1. toukokuuta 2008

Uusia alkuja ja päätöksiä

Ulkoilma on kiehtonut minua parina päivänä tavanomaista enemmän, 23 astetta varjossa selittää asiaa.. Kaukaasian pioni työntää silmuja todella terhakkaasti, muutenkin koko pionipenkki on osoittanut ilahduttavia hengissä pysymisen merkkejä. Kaikissa syksyllä istuttamissani pioneissa on elonmerkit jo nousseet mullan yläpuolelle. Huokaisin helpotuksesta kun huomasin sen, olisi kurjaa nähdä talven tehneen tepposia huolellisesti tehtyyn penkkiin.

Kirjoputki on myös ensimmäisiä esiin putkahtajia, toisille rikkaruoho, minulle ihana puolivarjonkasvi. Omat putkeni ovat paikassa, jossa saavat levitä miten haluavat, pihlajan alla. Kesällä näky on uskomaton kun lehdissä leikkivät valkoisen ja vihreän sävyt. Varoituksen sana on vain paikallaan, älkää istuttako tavalliseen kukkapenkkiin, leviää kuin tauti.

Metsän reunassa omassa rauhassaan on myös toinen leviäjä, ruttojuuri. Ihanat kukinnot keväällä ja valtavat satulehdet kesällä, kuin toisesta maailmasta. Lapset leikkivät lehtien alla ja väleissä.

Päätökseen sen sijaan on tullut yksi kolmesta pihapihlajastamme. Ukko kullan mummun istuttama pihlaja on saanut lahon runkoonsa ja yksi iso oksa katkesi viimeisessä lumisateessa. Päätös on kova mutta turvallisuus syistä iso pihlaja on pakko kaataa. Paikalle mietin muun lajista puuta. Paikka on sellainen, joka melkein vaatii puun, millaisen se jää mietittäväksi.

Yllä oleva kuva ei ole ranta hietikostamme. Kuva on silloin eskari ikäisen keskimmäisen taidon näyte. Betonilaattaan on kiinnitetty saneerauslaastilla kiviä, simpukoita ja lasihelmiä. Laatat ovat koristaneet taimilavojen välejä jo muutaman talven yli ja hyvin kestävät.