tiistai 4. maaliskuuta 2008

Loman jälkeinen elämä

Eilinen oli ensimmäinen opetus ilta. Tänään päivä on arkista aherrusta ja varastettuja hetkiä rauhoittumiseen. Flunssa vie vielä voimia ja eilen ei tarvinnut nukkumattia odotella.
Opetan keskiviikkona ja torstaina normaalit tuntini. Perjantaina pidämme käsityömuseolla pajaa ja työnäytöstä. Lauantaina on toisen näyttelymme avajaiset ja myyntipäivä, ehkä en viitsi miettiä mitä teen sunnuntaina
Munabuumi on ollut hämmentävä, ihmiset tuntuvat todella kiinnostuneelta pisanka tekniikasta. Perjantaina saattaa olla tv päivä, museon tiedottaja on jutellut alueuutisten ihmisten kanssa ja saattaa olla, että löydymme telkkarista myös. Saas nähdä. Itse pidän kovasti työnäytöksistä, pääsee juttelemaan ihmisten kanssa ja näyttämään kunnolla mitä tekee.
Kesälle hivutin vielä yhden kurssin, menen emalointi kurssille, ihanaa. Olen odottanut lähellä olevaa kurssia ja nyt tuttavani vihjaisi kesäkuussa toteutuvasta kolmen päivän kurssista. Heti eilen aamuna soitin ja mahduin vielä mukaan, mahtavaa. Kesällä opiskelen sitten viikon posliininmaalausta, kolme päivää emalointia ja kolme päivää batiikkia. Kuulin myös, että koulutus, jossa syksyn kävin, saa jatkoa. Mielenkiinnolla odottelen olisiko esinekulttuurisesta hankkeesta minulle myös iloa ja hyötyä. Opiskelun ja työn iloa kaikille.

sunnuntai 2. maaliskuuta 2008

Näyttelyn rakentaminen

Vähän maistiaisia näyttelymunista ja asettelusta, kuvissa olevat ovat oikeita hanhenmunia.Ylimmässä kuvassa on munan kanssa paperinarua ja lasihelmi. Tekniikka mustassa hanhenmunassa on kaiverrus.

Lintu aiheiset munat ovat kolmen munan sarjasta. Näyttelyssä niiden seurana on liilan ja sinisen sävyisiä kananmunia.

Ihanat näyttely naiset ovat yhden munaklubilaisemme käsialaa. Naisten helmassa on kolo relief tekniikalla valmistetulle valkoiselle munalle.

Risupölkkymme tekivät tilasta luonnonmukaisen ja toimivat hyvin munien asettelussa tukena. Koko tilan lattiaa peittää harva pellava. Koivuhalkojen koloissa on munia sekä laakeissa risupesissä. Olimme tyytyväisiä näyttelyn ulkoasuun, toivottavasti myös katselijat sekä käsityömuseon väki.

Keskiviikkona on seuraavan näyttelyn rakentaminen. Perjantain pidämme pajaa ja työnäytöksiä museolla. Onneksi meitä on kuusi naista ja voimme jakaa töitä. Yksin urakka olisi liikaa. Seuraavana lauantaina on nimittäin myyntipäivä näyttelyssä ja seuraavalla viikolla taas uusi.

lauantai 1. maaliskuuta 2008

Läpi hanhenmunan

Irrottelin kirpputori löydöstäni aarteet ja ajattelin jakaa aarteeni teidän kanssanne. Huovutuspohjaksi päätyvä villapaita sisälsi aivan ihana yksityiskohdan, kahdeksan kaunista patinoituneen sävyistä hakasta. Mukava yksityiskohta laukkuun tai pussukkaan, etsittäessä ei varmasti löytyisi.

Asiaan, töitä. Olen joutunut puolikuntoisena eilen ja tänään tekemään töitä. Huomenna on näyttelyn rakentaminen ja työt pitää löytyä. Osan olin maalannut ennen matkaa ja nyt loput ajattelin tehdä kaivertamalla. Pohjat värjätään, muna tyhjennetään ja pintaan kaiverretaan kuvio. Peuroja pukkaa. Linnut olivat aiheena vahatuissa kuvioissa ja luontoteema jatkuu kaiverretuissa, ne peurat.

Kuvassa terien kokeilua ja harjoittelua. Eri terät tekevät erillaista jälkeä ja se miten konetta kädessä pitää vaikuttaa jälkeen. Kädenjälkeä voi säädellä pitämällä terää eri asennoissa. Tapanani on tehdä testi ennen aloitusta, jotta oikea työ saa sopivia vivahteita siitä, kuinka syviä tai paksuja viivat ovat.

Kuvan muna joutui kokeilujen uhriksi, epätasaisen värinsä vuoksi. Hanhenmunat ovat suorastaan saastaisia, niitä joudutaan pesemään ja raaputtamaan puhdistaessa. Kuoreen jää usein pesusta jälkiä, jotka näkyvät värjättäessä. Ehkäisen asiaa käyttämällä munia etikassa, ennen ensimmäistä väriä, etikka kun syövyttää pintaa.
Olen kuullut usean ihmisen tehneen pitempiä ja lyhyempiä matkoja kuuluisaan flunssalaan. Pikaista paluumatkaa. Onneksi lomat loppuvat ja pääsemme kotiin normaaliin arkeen. Lomat voivat käydä työstä.